Volvo Cars varslar 1 100 tjänstemän

Idag meddelade företaget att de lämnat ett formellt varsel till arbetsförmedlingen om 1 100 tjänstemän inom Volvo Personvagnar AB och inlett förhandlingar med tjänstemannafacken.

– Det är ett tungt besked som våra tjänstemannakollegor fått idag, kommenterar Adrian Avdullahu, som är ordförande för Volvo Car Verkstadsklubb.
– Jag förstår både deras oro, men även känslan av orättvisa när företaget vill spara pengar och samtidigt redovisar rekordvinster, både förra året och nu även första kvartalet.   

Företaget ska även se över områden såsom köpta tjänster med ambition skära ned 6 procent av alla tjänster i Sverige, vilket motsvarar sammanlagt 1 300 tjänstemän för att effektivisera och minska lönekostnaderna. Inga metallarbetare berörs av varslet.

Företaget förklarar sina motiv dels genom behovet att säkra rätt kompetens för att fortsätta omställningen till fullt elektrifierad bilflotta 2030 och sin Core+ strategi, men även behovet av att se över kostnaderna för att kunna säkra investeringsbehovet av batterifabriker med mera.