Sidorna under fliken Förtroendevald är riktad till dig som har ett förtroendeuppdrag inom IF Metall och Volvo Car Verkstadsklubb.
Observera att denna sida är fortfarande under uppbyggnad men här ska du kunna få aktuell information och finna de verktyg som är utformade för just ditt uppdrag. Vi rekommederar att du även då och då besöker Medlemsportalen för att få aktuell information från IF Metalls förbundskontor, men även för att här uppdateras din egna fackliga profil med utbildningar med mera.

Att vara förtroendevald
Som förtroendevald har du fått ett förtroende att företräda dina medlemmar, driva frågor och ge dem hjälp och stöd. Du får en betydelsefull roll för dina medlemmar. Att vara förtroendevald innebär att man enligt lag tillåts arbeta med fackliga frågor på arbetstid.

Det innebär även att man har ett ansvar gentemot den fackliga organisationen, medlemmarna och företaget att den tid man använder verkligen berör fackliga frågor. Det är den förtroendevaldas skyldighet att ha en god uppfattning om vad som händer och sker på det egna ansvarsområdet.

Som förtroendevald skall du kommunicera ut IF Metalls idéer, värderingar och grundsyn i ditt sätt att vara och genom dina handlingar. Som förtroendevald är det viktigt att leva som man lär och att föregå med gott exempel, förtroendet man fått skall förvaltas väl. Man är inte bara förtroendevald på arbetsplatsen utan även på kurser, konferenser och liknande sammanhang. Tänk på att Du har tystnadsplikt och att Du representerar IF Metall som organisation.