Studerande medlemskap

Vad innebär det att vara studerandemedlem?
Medlemskapet är kostnadsfritt för dig som studerar en inriktning på gymnasiet som kan leda till arbete inom Förbundets verksamhetsområden. Du får ta del av alla förmåner vi förhandlat fram och har möjlighet att påverka förbundet och via det samhället. A-kassan ingår däremot inte i studerandemedlemskapet.

Läs mer om vad som ingår i
studerandemedlemskapet.

Förmåner för dig som studerandemedlem:

  • Fackliga kurser – Du har möjlighet att delta på fackliga studier. Där får du lära dig mer om dina rättigheter och skyldigheter när du kommer ut i arbetslivet. Att gå facklig utbildning kostar inget.
  • Tillgång till LO Mervärde – Som medlem får du del av rabatter och erbjudanden på allt ifrån resor, friskvård och hemelektronik till teater och frisörbesök. Vi har samarbeten över hela landet.
  • Delta i klubbens aktiviteter – Klubben och avdelningen anordnar många aktiviteter. Den finns kanske med på festivaler, kommundagar, manifestationer osv. Kontakta oss gärna för att få reda på aktuella aktiviteter. Är du intresserad av att vara med är du alltid  välkommen.
  • Försäkringar och medlemsförmåner – Som medlem får du en olycksfallsförsäkring och en kompletterande  livförsäkring. Du kan även teckna förmånliga tilläggsförsäkringar omfattas av ytterligare försäkringar via din avdelning. Du kan hyra fritidsstugor till förmånliga priser både i Sverige och i Europa.

Vad har du för nytta av medlemskapet i skolan?
Du kan påverka din arbetsmiljö i skolan. Tillsammans med övriga medlemmar i IF Metall på skolan kan du bilda en skolsektion. Sektionen får information och stöd från avdelningen, men kan också få bidrag (fråga avdelningsstyrelsen) för att anordna aktiviteter och facklig verksamhet. Har du extrajobb eller feriejobb under skoltiden kan du få hjälp vid problem och svar på frågor som rör din arbetsplats.

Kan du vara med i a-kassan?
Som studerandemedlem ingår inte a-kassa i medlemskapet. Om du arbetar extra kan du gå med i a-kassan redan under skoltiden. Du får då betala en avgift, men ditt medlemskap övergår till ett fullvärdigt medlemskap. 

Vad händer sen?
När du tagit studenten får du frågan om du vill fortsätta att vara medlem. Efter studietidens slut kan du inte längre vara studerandemedlem,därför behöver du meddela oss om du ska fortsätta studera, börja arbeta. Väljer du då att fortsätta arbeta hos oss får du möjlighet att bli fullvärdig medlem och därmed också gå med i IF Metalls a-kassa.