Vi förhandlade ”ända in i kaklet”

Förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv om trygghet och omställning har strandat. ”Vi förhandlade in i kaklet. För oss var det viktigt att syna arbetsgivarnas kort och försöka få till en överenskommelse mellan parterna för att öka anställningstryggheten. Men till slut var arbetsgivarnas krav omöjliga att ställa upp på”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i en första kommentar.

IF Metalls avtalssekreterare och förbundsordförande tittar in i kameran.

Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekreterare, och Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande. Fotograf: Daniel Roos

IF Metalls mål med förhandlingarna var att komma till rätta med otrygga anställningar och bristen på kompetensutveckling. I frågorna om omställning var parterna mycket nära att nå en uppgörelse. Alla viktiga frågor för facken och arbetsgivarna var uppe på bordet.

– Visstid och inhyrning, hyvling, heltid kontra deltid, saklig grund-begreppet. Till slut var det arbetsgivarnas krav på stora förändringar i turordningsreglerna som fällde uppgörelsen. Deras krav var omöjliga för oss att ställa upp på, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Eftersom parterna inte har lyckats enas är förslagen i den statliga utredningen, som tvingats fram av Centern och Liberalerna i Januariavtalet, åter aktuella.

– Det är en dålig utredning som, om den genomförs, skulle försvaga anställningstryggheten och försämra maktbalansen mellan facken och arbetsgivarna. Vi motsätter oss den, säger Marie Nilsson.

Trots att förhandlingarna strandat var de konstruktiva och viktiga.

– Vi vet att vi gjorde allt vi kunde för att nå en bra överenskommelse. Vi synade arbetsgivarnas kort och förhandlade för att få till en lösning. Men det blev omöjligt, sammanfattar Veli-Pekka Säikkälä.

Film: Arbetsgivarnas LAS-krav omöjliga att ställa upp på

Veli-Pekka Säikkälä och Marie Nilsson berättar mer om förhandlingarna om trygghet och omställning