Så påverkas Göteborgarna i regionvalet

När det är dags att gå till vallokalen så är det viktigt att du röstar i alla tre valen.
Gällande riksdagsvalet blir du välinformerad i alla olika medier. Valet till kommunen är oftast väldigt nära dig och lättare att känna till vilka frågor som diskuteras.
– Valet till regionerna däremot hamnar ofta i skuggan av de andra valen.
Det är konstigt med tanke på att regionpolitiker styr över viktiga frågor som exempel sjukvården som de flesta har mycket åsikter kring, menar Jim Aleberg, (S) regionpolitiker i Västra Götalandsregionen.

Sahlgrenska sjukhuset, Östra sjukhuset, Mölndals sjukhus, Kungälvs sjukhus och Alingsås sjukhus styrs av regionpolitiken. Alla vårdcentraler och rehabmottagningar ingår också.

Förutom sjukvården så ingår även hela kollektivtrafiken, regionutveckling, miljö och en stor del av kulturen som ansvarsområden i regionen. För göteborgarna påverkar verksamheterna i VGR en stor del av deras vardag. Därför är det viktigt att vi använder valsedeln till Västra götalandsregionen.

”Skyll inte vårdkaoset på sossarna”
Även om vi har en socialdemokratisk regering, så har de största regionerna styrts av Moderaterna under de senaste 8 åren. I VGR är det Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet.
För åtta år sedan höjdes skatten för att satsa på sjukvården som ansågs vara dålig. Men nu ligger över 10 miljarder i VGRs skattkista medan sjukvårdens personal går på knäna. En ekvation som är svår att få ihop.

Skulle öka tillgängligheten
Efter åtta år med moderat ledning har sjukhusköerna vuxit till över 110 000 som väntar på behandling. Patienter som lider av ett trasigt knä får gå hemma och vara sjukskrivna istället för att arbeta, i väntan på operation. Ett barn som mår psykiskt dåligt och inte klarar av att gå till skolan kan få vänta ett år innan en behandling på Barn och ungdomspsykiatrin kan startas. Tänk det lidandet som barnet, men också övriga familjen behöver hantera. En del av er känner säkert igen sig.

– Det här är ett politiskt misslyckande av den styrande ledningen i VGR med Moderaterna i spetsen. Jag vet att sjukvården kan bli bättre och den 11 september hr vi möjlighet att ändra på det om vi röstar klokt.

På många av våra vårdcentraler i VGR är tillgängligheten ett stort problem. Det har flera av er säkert märkt när ni försöker få snabb hjälp för att slippa vara sjukskrivna. Detsamma gäller om man behöver komma till en gynekolog. Vi Socialdemokrater har i olika tidningar lyft upp problemet med tillgängligheten till förlossning. Ni förstår säkert att det inte går att vänta på en förlossningstid. Måste man så måste man. Det borde Moderaterna förstått för länge sedan.

Socialdemokraterna kan bättre

  • Ta bort vårdköerna – Köer hör inte hemma i sjukvården
  • Höj personalens löner – Vårdpersonalens löner ligger under genomsnittet i Sverige
  • Satsa på en attraktiv arbetsmiljö – Fler arbetskamrater ger dessutom mer tid för patienterna
  • Ingen mer privatisering – Skattepengar skall gå till sjukvård inte till privata företagsvinster

När du inte får vård i tid eller kollektivtrafiken inte fungerar hjälper det inte att bara vara arg. Använd din röst i valet för att få en ny ledning som värdesätter alla invånare i Västra Götaland.

Jim Aleberg, har arbetat 28 år på Volvo Cars och representerar socialdemokraterna i västra götalandsregionen.