Varsel om konflikt inom bemanningsbranschen

IF Metall och de övriga LO-förbunden varslar nu om stridsåtgärder mot Almega Kompetensföretagen. Konflikt träder i kraft den 18 december 06.00, men redan från midnatt råder ett avtalslöst tillstånd för bemanningsföretagen. ”Vi hoppas ju givetvis att vi ska kunna nå en lösning innan dess, men tyvärr har det hittills varit omöjligt att nå en överenskommelse”, säger Anna Gustafsson, förhandlingsombudsman på IF Metall.

Redan förra veckan meddelade IF Metall och de övriga LO-förbunden att man säger upp bemanningsavtalet eftersom det inte var möjligt att nå en lösning.
– Det handlar främst om att de anställda inom bemanningsbranschen självklart ska ha samma villkor som inom övriga avtalsområden, säger Anna Gustafsson.

I ett första steg i varslet om konflikt handlar det om nyanställningsblockad, övertids- och mertidsblockad mot samtliga bemanningsbolag anslutna till Almega Kompetensföretagen. Detta gäller från den 18 december 06.00.
– Bemanningsföretagen får alltså inte göra några nyanställningar. Men deras anställda som är uthyrda till företag får heller inte jobba någon övertid eller mertid efter detta datum, säger Anna Gustafsson. 

Nästa steg i varslet träder i kraft den 7 januari 2021 klockan 06.00. Då trappas åtgärderna upp och omfattar total arbetsnedläggelse för cirka 1 000 personer som är inhyrda på utvalda arbetsplatser (se lista nedan).
– Förhoppningarna är ju självklart att det ska finnas ett avtal tecknat innan dess. Men det måste vara ett avtal där de anställda inom bemanningsbranschen har lika villkor som våra övriga medlemmar, säger Anna Gustafsson. 

Läs mer i LO:s pressmeddelande

Varsel steg 2 
IF Metalls arbetsplatser:
Volvo personvagnar AB i Olofström
Q-Med AB i Uppsala
Sandvik Mining and Construction Tools AB i Sandviken
Övriga arbetsplatser
ICA:s lager i Helsingborg
Marabou, Mondelez Produktion AB, i Upplands Väsby
Barilla Sverige AB i Filipstad
Göteborgs hamn, APM Terminals Gothenburg
DSV Solutions AB i Landskrona