IF Metalls svar – För osäkert för treåriga avtal

Oavsett avtalets längd är rätt innehåll viktigast. Vi kräver löneökningar, avsättningar till deltidspension och extra åt de som tjänar minst”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä och förbundsordförande Marie Nilsson på väg in till opartiska ordförande – Opo.

Första vändan till de opartiska ordförandena (Opo) är klar. Det är en av flera vändor som görs under mars månad på väg mot nya avtal när de nuvarande löper ut den 31 mars. När avtalsrörelsen går in i mars månad – som även kallas Opo-månaden – har parterna inom Industriavtalet satt reglerna om att man då tar stöd i förhandlingarna.
–  Förhandlingarna pågår för fullt, men Opo och bestämda tidsramar gör att båda sidor, facken och arbetsgivarna, måste komma framåt mot nya avtal, förklarar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. 

Uppsägningsbart och rätt innehåll
Första vändan innehåller oftast en skiss eller förslag på avtalsperiodens längd, så även denna gång.
– Vår utgångspunkt för våra avtalskrav är ett ettårigt avtal. Men vi och övriga förbunden inom FI ser i dag att vi kan sträcka oss till ett tvåårigt avtal, säger Veli-Pekka Säikkälä, men tillägger också:
– Då förutsätter vi att det andra avtalsåret ska vara uppsägningsbart. Och självklart måste avtalsinnehållet vara det rätta. 

Nu följer ett par högintensiva veckor för de olika förhandlingsdelegationerna. Några Opo-vändor till kommer det att bli, allt enligt det regelverk som finns i Industriavtalet.

Nyhetsbrev nr 9 för avtalsrörelsen 2023

Ladda ner, skriv ut och sätt upp på anslagstavlan!

Nyhetsbrev 9_Avtal2023.pdf

Nyhetsbrev 9_Avtal2023.pdf (2,9 MB)