Inhyrda i kläm när företaget vantolkar lagstiftningen

I samband med LAS-förändringarna förhandlades det fram ett nytt huvudavtal som trädde i kraft den 1 oktober 2022. Den nya uppgörelsen innefattar även en ökad anställningstrygghet för bemanningsanställda med långa kontrakt.

Syftet med den nya lagstiftningen är att du som bemanningsanställd ska erbjudas fast anställning hos kundföretaget efter två år eller totalt 24 månader inom en 36-månaders period. Vill kundföretaget dock behålla flexibiliteten, finns alternativet att betala individen en engångsavgift motsvarande 3 månadslöner. Men här gör arbetsgivarna en helt annan tolkning.

Får inget erbjudande

Det nya huvudavtalet har ingett hopp för många bemanningsanställda som arbetat i verksamheterna under en längre tid, som vi informerat om tidigare. Det är först nu, efter två års väntan, som avtalet kan tillämpas för första gången. Men med arbetsgivarnas nuvarande tolkning och tillämpning verkar de istället fastna i något som kan betraktas som en sorts limbo där man aldrig erbjuds en anställning av kundföretaget, trots att det finns ett uppenbart behov. Självfallet är det mer bekvämt med den flexibiliteten en bemanning innebär ur ett företags perspektiv.

Bemanningsanställningens baksida

Men för en bemanningsanställd innebär det ett svårare förhållningssätt, inte bara på arbetet, men också i samhället. I och med att en anställning inom ett bemanningsföretag inte anses som lika trygg då inkomsten varierar beroende på vart en bemanningsanställd är uthyrd och om hen står med, eller utan ett uppdrag, är det inte konstigt att det försvårar omständigheterna att beviljas bolån, förstahandskontrakt till hyresrätt med mera. Allt som kräver garantier helt enkelt.

Något som också bör räknas in i ekvationen är bemanningsföretagens beroendeställning för att de skall lyckas behålla sina större kundföretag och att det finns diverse luckor i avtalet har vi som organisation redan fått indikationer på. Den stora frågan blir om avtalet kommer gynna den bemanningsanställda till det ändamålet den är ämnad för. Eller blir kontentan att det skapat merarbete åt bemanningsföretagen med att omplacera sina bemanningsanställda för att företagen skall få behålla flexibiliteten oavsett?

Omplacering istället för anställning

Verkstadsklubben får många samtal från oroliga och upprörda medlemmar som fått information om att deras uppdrag avslutas innan månadsskiftet. I vissa fall är det till och med så att de får lära upp sina egna ersättare, andra arbetskollegor från Lernia. Det är både förkastligt och ovärdigt att behandla människor på det här viset.

Vad händer nu?

Från förbundet håll har det varit ganska tyst i väntan på hur arbetsgivarna agerar.

– Förhoppningen är att kundföretaget ska erbjuda en anställning, säger Anna Gustafsson, som har hand om bemanningsavtalet på IF Metalls förbundskontor.

Hon berättar att IF Metall informerat avdelningar och klubbar om vad som gäller. Samt att fackklubben på det inhyrande företaget har ett stort ansvar att bevaka att de inhyrda erbjuds tillsvidareanställning och ska begära förhandling om reglerna inte följs.

Begärt förhandling

Från klubbens sida är vi starkt kritisk till företagets hantering av de inhyrda och har dokumenterat varje individuellt fall som kommit till vår kännedom och begärt en förhandling. Vi får även höra från flera stor[1]företag runt om i Sverige där det sker samma omflyttning, vilket tyder på en viss samordning från arbetsgivarsidan. Vad som kommer ur dessa förhandlingar återstår att se