Jennie ger förtroendevalda första verktygen

I tidningen Info som riktar sig till förtroendevalda i IF Metall, berättar Jennie Edholm, från klubbens studiekommitté om utvecklingen av digitala plattformar och hur vi tog klivet över till distansutbildningar. Ett framtida arbetssätt som garanterat kommer att överleva pandemin.

Person i arbetskläder framför industribyggnad.
Jennie Edholm vill ta tillfället i akt att uppmuntra alla förtroendevalda som ännu inte gått Vald på jobbet att våga ta steget. ”Ta chansen, du kommer inte att ångra dig! Det är roligt att gå kurs, du kommer att lära dig massor och få många nya kontakter.” Fotograf: Marie Ullnert

Under pandemiåret 2020 tog IF Metalls digitala mognad ett stort skutt, inte minst när det gäller studieverksamheten. Jennie Edholm, förtroendevald i IF Metall Göteborg, var med och drog igång Vald på jobbet som distansutbildning. Hon gläds över det stora intresset för kursen hos förtroendevalda i hela landet.

Jennie Edholm valdes till kontaktombud bara några månader efter att hon började som montör på Volvo i Torslanda. Nu, snart sex år senare, är hon med och lotsar nya förtroendevalda in i uppdraget genom sin roll som handledare för Vald på jobbet, grundutbildning för förtroendevalda.

– Det är väldigt roligt att få vara med när de startar sin fackliga resa, att få ge dem deras första verktyg, säger hon.

Många ville gå digital kurs

Vald på jobbet är en av de kurser som ställdes om till digital form och Jennie Edholm har varit huvudhandledare för satsningen. En spännande resa, tycker hon.

– Det har varit en väldigt positiv upplevelse. Intresset har varit stort och det är roligt att många vågat prova på att gå utbildning digitalt. För egen del fick jag en chans att lära mig något helt nytt. Att få vara med och dra igång den här utbildningen digitalt har gett mig mycket som handledare.

Digital undervisning kan vara annorlunda mot en traditionell kurs i ett klassrum, tycker Jennie Edholm.

– Det behövs mycket mer förberedelser när vi kör digitalt, kanske för att det fortfarande är nytt. Och det kräver en tydligare uppdelning mellan oss handledare. Vem gör vad? Hur ska materialet användas? Du måste också vara väldigt aktiv som handledare och se till att alla får prata.

Större förståelse för fackets roll

En nöjd kursdeltagare är Dani Matti, skyddsombud på Volvo i Torslanda. Han tycker att allt fungerade bra och tror att grundutbildningar, som Vald på jobbet, lämpar sig särskilt som distanskurs.

– Nu vill jag gå vidare och gå fler utbildningar, så fort jag får chansen, säger Dani Matti, som gått Vald på jobbet som distanskurs. Foto: privat

– Det är ett roligt och effektivt sätt att gå kurs, och skönt att slippa resan. Upplägget var bra och det var väldigt lärorikt. Jag har fått större förståelse för fackets roll på arbetsplatsen och min egen roll som förtroendevald, säger han.

Film: Jennie Edholm berättar om att handleda en digital utbildning

Anmäl dig till Vald på jobbet

Är du förtroendevald och sugen på att gå kurs? Vald på jobbet går vid tre tillfällen under 2021.

  • 31 maj–2 juni (anmälan senast den 7 maj)
  • 30 augusti–1 september (anmälan senast den 30 juli)
  • 14–16 december (anmälan senast den 19 november)

Anmäl dig till din studieorganisatör.

Läs mer om Vald på jobbet på distans

Artikeln är hämtad från tidningen Info
text: Anna Sjögren
bild: Marie Ullnert