Medlemsutbildning på distans

Efter ett intensivt förarbete med pedagogiken, metodiken och inte minst tekniken, har nu IF Metall hållit en första pilotutbildning i kursen Medlem i facket på distans.
– Allt har gått över förväntan bra och det känns väldigt roligt att vi nu kan köra vidare med fler, säger Malin Rosén, IF Metalls organisationsenhet.

I tider som nu där regler om social distansering och resor råder gäller det att hitta andra lösningar i vardagen. Helt nödvändigt för att kunna sprida vidare grunderna i värdet av det fackliga medlemskapet med många nya medlemmar.
– För att också lära oss och våra handledare hur vi ska göra det på bästa sätt var denna pilotkurs en central grundutbildning där både nya och gamla kursdeltagare varit med. Dessutom spritt över olika delar av landet, berättar Malin Rosén.

Erfarenheter från hela landet

Just att få träffa industriarbetare från andra delar av landet var en extra bonus tycker Urban Svensson, som jobbar på Scania i Oskarshamn.
– Går jag en kurs lokalt är det ju människor från samma område som jag själv. Nu fick jag tillfälle att höra erfarenheter från andra delar.

Det som annars bekymrade Urban Svensson innan kursen var det där med tekniken.
– Jag är ju inte så teknikvan, men det funkade förvånansvärt bra. Dessutom var det väldigt skönt när man som jag har barn som ska iväg till skolan på morgonen att slippa stressa iväg till kurslokal. Nu satt jag kvar hemma och kunde hämta kaffe i köket när jag själv hade lust.

Under kursens tre dagar varvades olika metoder. Via den digitala plattformen Teams körde man via video både storgrupp och grupparbeten. I en chatt kunde deltagarna diskutera olika frågor och så möttes man i storgrupp igen. 
– Mycket är precis som i en vanlig utbildning. Men när det sker via skärm och på distans är det än mer viktigt att tänka på mixen av videogenomgångar, grupparbeten, eget arbete och arbete via chatt, säger Malin Rosén.

Mixat och lätt upplägg

Det är tröttsamt att sitta för länge och titta in i en datorskärm. Men Ronja Viksten från SSAB i Luleå som också var en av kursens 14 deltagare tycker att man lyckades bra.
– Upplägget var väldigt lätt och bra med en bra mix av grundläggande information som ny medlem.

Själv är Ronja Viksten fackligt aktiv sedan 2014 och var med just utifrån sina erfarenheter av fackligt arbete och att gå utbildningar.
– Det man så klart går miste om är ju de sociala mötena. Fikastunderna där många andra bra frågor också diskuteras. Men i tider som nu är denna form ett väldigt bra komplement.

Digitala världen skapar möjligheter

Ett komplement till den vanliga vardagen, som just nu är allt annat än vanlig, är också tanken med distansutbildningarna. Men Malin Rosén ser stora användningsområden även när coronatiden är över.
– Nu lär vi oss sätt som gör att vi kan bli mycket bättre på att nå andra och fler målgrupper med utbildning och mer anpassade utifrån deras möjligheter. Det enda som sätter gränser är vår egen fantasi, menar Malin Rosén, och fortsätter:

– Men nu har vi testat och redan den 9-11 juni körs nästa utbildning som alla våra studieorganisatörer kan bjuda in nya kursdeltagare till.

Kunskap är utveckling och för att bygga på de egna kunskaperna går Malin Rosén själv just nu en distansutbildning genom ABF Stockholm.
– Ska jag peppa handledare att hålla kurs på distans behöver jag själv bli bättre och lära mig mer om distanspedagogik. Kurs på distans är så rätt i tiden och kommer göra skillnad för oss i facket, nu och i framtiden!